۱۱ ساختمان بحرانی در قلب بازار تهران؛ هشدارهای آتشنشانی بیپاسخ مانده است

ایسنا/ در حالیکه بازار تهران بهعنوان قلب تپنده اقتصاد پایتخت شناخته میشود، آمارها از وجود صدها ساختمان ناایمن و دهها واحد صنفی پرخطر در این محدوده خبر میدهد؛ طرحهای ایمنی همچنان روی کاغذ مانده و هشدارهای آتشنشانی یکی پس از دیگری بیپاسخ مانده است.
به گزارش ایسنا، عبدلی معاون پیشگیری سازمان آتشنشانی تهران در گفتوگویی با بیان این که «موضوع بازار تهران سالهاست به عنوان یکی از دغدغههای اصلی برای مدیریت شهری مطرح است»، گفت: یکی از مشکلات اصلی بازار، نبود تفکیک و منطقهبندی مناسب میان صنفهای مختلف است. با وجود گذشت زمان طولانی، هنوز اقدام مؤثری در این زمینه انجام نشده است.
وی افزود: یکی از پیشنهادهای ما از همان روز نخست این بود که هرچه سریعتر این جداسازی انجام شود تا دستکم صنفهایی که در معرض خطر بیشتری هستند، از سایر صنفها جدا شوند.
وی تصریح کرد: جداسازی اتفاق نیفتاد اما سالهای گذشته پیرو هشدارها و تذکرات سازمان آتش نشانی که انجام داد ما تقریباً توانستیم در این چند سال ۱۳۵۷ پلاک که هرکدام بالای ۲۰۰ مغازه است را شناسایی کنیم. از این تعداد ۱۱ ساختمان بحرانی باقی مانده است. از ۱۲۹ ساختمان بحرانی در تهران که ۱۴ مورد آن در بازار تهران قرار داشت، ۳ مورد ایمنسازی شده است و ۱۱ مورد دیگر باقی مانده است که جز ساختمان های بسیار پر خطر یا بحرانی است.
معاون پیشگیری سازمان آتشنشانی تهران با بیان اینکه «هشدارهای داده شده، بی نتیجه مانده است»، گفت: ساختمان های پرخطر ما نیز ۸۲۹ ساختمان است و همچنین ۳۲۰ ساختمان میان خطر و ۱۹۷ ساختمان کم خطر در بازار تهران وجود دارد.
وی عنوان کرد: ما در بازار انتظار نداریم یک مغازه بیاید و سیستم اعلام و اطفا و پمپخانه و مخزن ایجاد کند. ما پیشنهاد دادیم که پنج نقطه را مشخص میکنیم، در هر نقطه ۵۰ هزار لیتر آب ذخیره میکنیم، سازمانهای مختلف از جمله اوقاف و میراث فرهنگی، همکاری و کمک کنند تا ما اینها را احداث کنیم. پمپ مرکزی میگذاریم و کافیست سر هر کدام از اینها یک آبپاش قرار بدهم. این طرح آماده شد که کار اجرایی شود، اما دوستان اجازه ندادند حتی یک «رول و پلاک» ما آنجا بزنیم.
در ادامه علی نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران، گفت: مسائل ناایمنی بازار تهران با پیچیدگیهایی که دارد، یک راهکاری برای آن تدوین شده است که مصوبه ستاد بازآفرینی شهر تهران شده است که با حضور استاندار وقت تهران و شهردار تهران، و همه دستگاهها مصوب شده است.

وی افزود: این مصوبه ۳۴ اقدام دارد. این تعداد در چهار دسته اقدامات از جمله اقدامات مرتبط با بحث مخاطرات و حریق، کاربری و فعالیت، زیرساختها و مسائل حقوقی و مالکیت است.
وی با بیان این که «مسائل بازار یک پیچیدگیهایی دارد»، ادامه داد: مسائل مرتبط با ایمنی در مسائل مرتبط با حقوقی یا مربوط به کاربریها گره خورده است.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران ادامه داد: میگویم بازار تهران، اما چیزی که متاسفانه با آن مواجهایم، فقط بازار نیست. هم بازار است، هم بارانداز، هم کارگاه، هم محل دپوی مواد خطرناک.
وی با بیان این که «اگر بازار تهران، فقط بازار بماند، موافق هستیم»، گفت: به طور مثال جنسی که میخواهد در کل کشور توزیع بشود، در جایی مثل شهر آفتاب نگهداری شود و از همان جا به سایر استانها توزیع شود. یا اصنافی که در بازار کار کارگاهی انجام میدهند. اگر در خیابان پامنار و اطراف آن دقت شود، تعداد بسیاری کارگاه علارغم این که دارد خرید و فروش میشود، وجود دارد. از سوی دیگر اجناسی که به شکل عمده خرید و فروش میشود.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران با اشاره به این که «وقتی ما از کلمه بازار استفاده میکنیم، تصور میشود جایی است که تنها خرید و فروشهای خرد صورت میگیرد»، خاطرنشان کرد: نیاز نیست که عمدهفروشان کارگاه و همه دپوی کالا را در بازار بیاورند.
وی با اشاره به حادثه بزرگ انبار چسب سیدولی، که زمانی که حادثه حریق رخ داد، بیش از ۵۰ ساعت آتشنشانی درگیر این مواد شیمایی بود، گفت: وقتی ما به بازار تهران به عنوان یک جای گردشگری و تاریخی همه ما به آن دلبستگی داریم، اول از همه باید اطمینان داشته باشیم این بازار حفظ میشود.
نصیری تاکید کرد: در بازار تهران، بالای پشت بام برخی از رستورانها را مشاهده میکنیم، میبنیم چند دهتا و بعضاً چند صدتا کپسول گاز کنار هم قرار دارد. یکسری از اصناف باید از بازار بزرگ تهران با تعامل جابهجا شوند.
معاون پیشگیری سازمان آتشنشانی تهران، در ادامه گفتوگو با بیان این که «هدف ما تعطیلی بازار نیست، صنفهای پر خطر باید خارج شود»، گفت: در بازار تهران، ما بازار طلا و طلاسازی داریم، رستورانهایی داریم که نمیشود آنها را تعطیل کرد، اما رستورانی به طور مثال در بازار وجود دارد که ۳ هزار لیتر گاز مایع الپیجی در طبقه بالایش وجود دارد. اگر برای خود همین گاز اتفاقی بیفتد میتواند بخشی از آنجا را تخریب کند.
عبدولی با اشاره به این که ۷۷ رستوران و فست فود در بازار داریم که تقریباً نصف از اینها این کپسولها را در تعداد بالا نگهداری میکنند، گفت: چرا اتاق اصناف خودش را کنار کشید.
همه این اصناف طبق ماده ۳۷ و بند «ز» ماده ۱۷ قانون نظام صنفی کشور که الزام بر نظارت اتاق اصناف کرده است، باید زمان صدور مجوز ابتدا ایمنی آنان تایید شود و بعد مجوز صادر گردد.
وی ادامه داد: با توجه به همین شرایطی که هست، هر روز در بازار کارشناسان ما حضور دارند. اداره ایمنی بازار را ایجاد کردیم که از طرق آموزش و افزایش فرهنگ ایمنی، حداقل اصول ایمنی را به دوستان آموزش بدهیم. در اطراف بازار ایستگاهای موقت ایجاد کردیم. برای روزهایی که ترافیک بازار زیاد است، و امدادرسانی سختتر میشود، اطراف آن ایستگاههای موقت گذاشته ایم تا زمانی که بازار تعطیل میشود، حضور دارند.
عبدولی گفت: داخل بازار خودروهای کم عرض به دلیل مشکلات عرض معبر گذاشتهایم. ۵ دستگاه خودروی دیگر اضافه شده است و این فرایند ادامه دارد که بتوانیم در زمان حادثه امدادرسانی را سریع تر انجام دهیم.

معاون پیشگیری سازمان آتشنشانی تهران با بیان این که «میگویم پیشگیری مقدمتر است»، عنوان داشت: پیشگیری مقدمتر است و ما باید کاری کنیم که حریق اتفاق نیفتد. اگر حریق اتفاق افتاد محدود شود.
به گفته عبدولی بار اشتعال بازار تهران بالا است و باید در این خصوص طبقهبندی صورت بگیرد.
عبدولی به یکی از دیگر موارد پیشگیری در بازار تهران اشاره کرد و گفت: آتشنشانی سیستم اعلام حریق مانیتورینگ راهاندازی کرده است به صورت آنلاین و ۲۴ ساعته. ما بیان داشتیم که کسبه در محل کسب خود یک دتکتور نصب کنند. این دتکتور وصل میشود به سامانه آتش نشانی و اگر حریقی رخ دهد، تا زمانی که کسی بخواهد متوجه شود در شب و نیمه شب، ما همان لحظه متوجه میشویم و نیرو اعزام میشود.
معاون پیشگیری سازمان آتشنشانی تهران در پایان بیان داشت: ما بارها گفتهایم کارگاهها و انبارها از بازار تهران خارج کنید. دیگر مورد پیشگیری مسئله برق است. مهم ترین عامل آتیش سوزی برق است. در خصوص شیروانیهای قدیمی هم، خواهش ما این است که ما در این فضا، فضای پنهان زیاد داریم. حریقهای شیروانی وقتی اتفاق میافتد، اطفای آن برای ما سخت تر میشود و هم گسترش حریق را توسعه میدهد.
انتهای پیام

















