بقایی: تصمیم قطعی برای دور بعدی مذاکرات و مکان آن اتخاذ نشده است

مهر/ سخنگوی وزارت خارجه گفت: در دیدار وزرای خارجه ایران، عمان و قطر در مورد مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا تبادل نظر شد، ضمن آنکه تصمیم قطعی برای دور بعدی مذاکرات و مکان آن اتخاذ نشده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در برنامه «به وقت گفتگو» رادیو گفتوگو در خصوص اهداف و جزئیات مجمع گفتگوی تهران به گفتگو پرداخت.
وی با بیان اینکه مجمع گفتگوی تهران در ادامه سنتی دیرینه که از سه چهار دهه قبل در دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه بنا نهاده شده بود، برگزار شد و اظهار کرد: این سنت شامل سلسله نشستهای سالانهای درزمینههای مختلف منطقهای از جمله خلیج فارس، آسیای مرکزی، قفقاز، افغانستان و سایر مناطق همسایگی و پیرامونی ما بوده است.
پنجاه کشور از پنج قاره در نشست مجمع گفتگوی تهران شرکت کردند
بقایی با اشاره به اینکه مجمع گفتگوی تهران امسال با تجمیع این نشستها و با شکل و شمایل متفاوتی هم از جهت کمی و هم کیفی شکل گرفت؛ گفت: بیش از پنجاه کشور از هر پنج قاره در این مجمع مشارکت داشتند و حضور کشورهای منطقه، از جمله وزرای خارجه قطر و عمان و نمایندگان سایر کشورهای حوزه خلیج فارس و همسایه، در سطح بسیار خوبی بود.
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه هدف اصلی از برگزاری این مجمع، ارتقای تفاهم و درک متقابل در مورد تحولات منطقهای و بینالمللی است؛ تصریح کرد: قصد بر این است که کشورها بتوانند در راستای شکلدهی به یک منطقه قوی، با حضور کشورهایی که منافع متقابل یکدیگر را درک میکنند و برای هم احترام قائل هستند، به ایجاد امنیت و صلح پایدار در منطقه کمک کنند و چنین فکر و ایدهای شکل گیرد.
نشست مجمع گفتگوی تهران یکی از صدها فعالیت دستگاه دیپلماسی کشور است
وی در پاسخ به پرسشی درباره همزمانی این مجمع با سفر مقامات آمریکایی به منطقه و شائبههای مطرحشده، با بیان اینکه مجمع گفتگوی تهران از مدتها قبل برنامهریزی شده بود، گفت: این رویداد یکی از صدها فعالیت دستگاه دیپلماسی و از مهمترین رویدادهای سالانه ما است که برنامهریزی و مقدمات آن زمان زیادی میبرد.
بقایی با تصریح بر این موضوع که برگزاری این مجمع فینفسه نشاندهنده این است که همزمان با پیگیری روندهای مذاکراتی، سایر موضوعات مهم برای دیپلماسی کشور نیز به صورت جدی دنبال میشود، افزود: ما تلاش میکنیم همه کشورها و اندیشمندانی که علاقهمند به موضوعات مرتبط با منطقه و تحولات بینالمللی هستند را گرد هم آوریم تا از طریق تضارب آرا و گفتگو، مسیر آینده را به بهترین نحو پیدا کرده و مسیری که خیر و صلاح کل منطقه در آن است را به پیش ببریم.
وی در خصوص دستاوردهای ملموس و کمی این مجمع، با تاکید بر اینکه دیپلماسی یک روند مستمر است و محصولات آن هم در حین کار و هم در آینده قابل استفاده خواهد بود، اظهار کرد: ایجاد تفاهم بیشتر بین طرفهای شرکتکننده در این اجلاس کاملاً مشهود بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه به ملاقاتهای خوب وزیر امور خارجه با همتایان خود از عمان و قطر در حاشیه این نشست اشاره کرد و گفت: در این دیدارها به صورت ملموس و خیلی عینی در مورد آخرین روند مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا گفتگو و تبادل نظر شد.
نماینده افغانستان گفته است حتی اگر قراردادی هم نبود حقآبه ایران از هیرمند اخلاقی و دینی است
وی با اشاره به اظهارات شنیدنی نماینده افغانستان در خصوص حقآبه هیرمند، بیان کرد: بحث حقآبه یکی از مطالبات ثابت در دستور کار ماست و نماینده افغانستان نیز با اشاره به تعهدات اخلاقی، دینی، اسلامی و حسن همجواری، بر لزوم تأمین حقآبه ایران تاکید کرده است که حتی اگر معاهدهای هم وجود نمیداشت ما حق آبه ایران را میدهیم. لذا امیدواریم که این رفتوآمدها و گفتگوها به تأمین هرچه بیشتر منافع ملی ملت بزرگ ایران کمک کند.
بقایی در پاسخ به سوالی درباره برگزاری دور پنجم مذاکرات در ایتالیا، با بیان اینکه این خبر توسط رسانههای غربی منتشر شده است، تاکید کرد: تا جایی که به ما مربوط میشود، هنوز در این خصوص تصمیم قطعی اتخاذ نشده است. البته پیشنهادهایی برای زمان و مکان از طرف وزارت امور خارجه عمان مطرح شده، اما تا این لحظه که من خدمت شما صحبت میکنم، زمان و مکان قطعی مشخص نیست.
همکاران وزارت خارجه شهید امیر عبداللهیان را به اخلاق مداری تواضع و جدیت در کار میشناسند
بقایی در پاسخ به سوال در خصوص خصوصیات اخلاقی شهید امیر عبداللهیان گفت: ضمن گرامی داشت یاد شهید رئیسی، شهید امیر عبداللهیان و و دیگر شهدای خدمت، در خصوص شهید امیر عبداللهیان باید گفت، ایشان برای دیپلماتهای وزارت امور خارجه واقعاً یک الگو و اسوه اخلاق، مردمداری، تواضع و جدیت در کار بودند و این خصوصیات فردی، مورد تأیید تمامی همکاران در وزارت امور خارجه است. این سخنان از سر تعارف بیان نمیشود، بلکه واقعیتی است انکارناپذیر. از لحاظ اخلاقی، ایشان بینظیر بودند. البته از لحاظ کاری نیز چنین بودند.
وی ادامه داد: به هر حال، ایشان از جمله افرادی بودند که از ابتدای فعالیت خود در وزارت خارجه، از سطح کارشناسی آغاز کرده و بهخوبی با ساختار این وزارتخانه آشنا بودند. ایشان همچنین منطقه را بهخوبی میشناختند و نقش بسیار مهمی در این حوزه ایفا کردند.
عضویت در شانگهای و بریکس دو یادگاری از شهید امیر عبداللهیان است
بقایی با اشاره به تلاشهای شهید امیر عبداللهیان در حوزه دیپلماسی اقتصادی، بیان کرد: یکی از حوزههایی که شاید کمتر درباره آن صحبت شده، حوزه دیپلماسی اقتصادی بود. ایشان در این حوزه بهطور جدی فعالیت میکردند. در دوره ایشان، عضویت [کامل و رسمی] جمهوری اسلامی ایران در بریکس و در سازمان همکاریهای شانگهای رقم خورد.
وی با اشاره به اهمیت مجامع بریکس و شانگهای تاکید کرد: دو مجمع مهم بینالمللی که نماد چندجانبهگرایی در سطح جهانی محسوب میشوند. عضویت ایران در این دو نهاد حتماً نکات مهم و قابل توجهی را برای کشور به همراه داشته و انشاءالله در آینده نیز خواهد داشت.
بقایی اظهار کرد: بنابراین بهنظر میرسد که نام ایشان در این دو حوزه مهم برای همیشه ثبت خواهد شد و از خداوند بزرگ میخواهیم که روح ایشان را شاد گرداند.