واشنگتن پست: ترامپ از بودجه کمکهای خارجی برای استرداد پناهندگان استفاده میکند

ایسنا/ اسنادی که یک رسانه آمریکایی به آنها استناد کرده نشان میدهند که دولت ایالات متحده قصد دارد از اعتبارات کمکهای خارجی برای تامین بودجه برنامههای اخراج و استرداد صدها هزار پناهنده اوکراینی و هائیتی که از خشونت و جنگ در کشورهای خود فرار کردهاند، استفاده کند.
روزنامه «واشنگتن پست» گزارش داد، مجموعهای از اسناد پیشنویس داخلی دولت ایالات متحده که این روزنامه رویت کرده نشان میدهند دولت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا درصدد تهیه برنامههایی به منظور صرف ۲۵۰ میلیون دلار از پولهایی که قرار بود صرف کمکهای خارجی شوند، برای تامین هزینه اخراج و استرداد پناهندگانی است که از مناطق جنگی به ایالات متحده آمدهاند؛ کسانی که شامل ۷۰۰ هزار مهاجر اوکراین و هائیتی میشود که به دلیل خشونت و درگیری شدید و مداوم در سرزمینهای خود به ایالات متحده فرار کردهاند.
طبق گزارش واشنگتن پست، این طرح پیشنهادی قبل از اعلامیه ۱۵ روز پیش وزارت امنیت داخلی ایالات متحده با این مضمون که مهاجران داوطلب برای «استرداد خودخواسته» به وطنشان واجد شرایط یک مقرری ۱۰۰۰ دلاری از دولت آمریکا میشوند در دست تدوین بوده است.
واشنگتن پست در این مطلب تصریح کرد: «با وجود آنکه دولتهای قبلی ایالات متحده نیز از استفاده از پولهای مالیاتدهندگان برای استرداد داوطلبانه مهاجران حمایت کردهاند، طرح مربوطه که تحت نظر دونالد ترامپ تدوین شده یک طرح غیرعادی است چون شامل کسانی که از برخی از خطرناکترین بخشهای جهان فرار کردهاند شده و ظاهرا نیت آن دور زدن سازمان بینالمللی مهاجرت، نهادی وابسته به سازمان ملل که معمولا به عنوان متولی کمک به بازگشت مهاجران به وطنهایشان ایفای نقش کرده، است. این تصمیم دولت واشنگتن همزمان با برنامههای مناقشهبرانگیز آن برای کاهش شدید کمکهای خارجی ایالات متحده به ویژه با انحلال آژانس توسعه بینالمللی آمریکا و پایان دادن به ۸۰ درصد از برنامههای این آژانس شامل برنامههای کمکی مربوط به اوکراین، هائیتی و دیگر کشورهای بحران زده اخذ شده است.»
طبق پیشنویس اسناد رویت شده توسط واشنگتن پست، بودجه مذکور قرار است علاوه بر اوکراینیها و مهاجران هائیتی، همچنین شامل استرداد افغانها، فلسطینیها، لیبیاییها، سودانیها، سوریها و یمنیها نیز شده و از این گروهها به عنوان اهداف برنامه استرداد داوطلبانه یاد کرده است. در این اسناد پیشنویس ذکر شده نهاد مهاجرتی وابسته به سازمان ملل از مسترد کردن مهاجران به هیچ یک از این کشورها حمایت نمیکند.
این پیشنویسها به عنوان اسناد قبل از اخذ تصمیم نهایی در نظر گرفته شدهاند و یک سخنگوی وزارت امنیت داخلی آمریکا آنها را «منسوخ» خواند. با این حال، وزارت امنیت داخلی و وزارت امور خارجه ایالات متحده چند روز پیش توافقنامهای را امضا کردند که در آن جزئیاتی از همین فرآیند استرداد پناهندگان از جمله استفاده از بودجه ۲۵۰ میلیون دلاری کمکهای خارجی برای پشتیبانی از آن ذکر شده اما از ملیتهای خاصی که شامل بازگشت داوطلبانه شوند، نام نبرد.
منتقدان این طرح از جمله مقامات سابق دولتی آمریکا تاکید کردند قصد دولت ترامپ برای بازگرداندن پناهجویان به کشورهایی که در آنها در معرض خطر کشته شدن هستند غیرانسانی است. آنها همچنین تصریح کردند این طرح شائبه سوءاستفاده از بودجه کمکهای خارجی که قرار است در درجه اول برای حمایت از پناهندگان و اسکان مجدد آنها در نظر گرفته شود را مطرح میکند.
در حالی که دولت ترامپ در تلاش برای حصول یک آتشبس برای جنگ اوکراین است جنگ این کشور و روسیه همچنان ادامه دارد؛ جنگی که صدها هزار نفر را از هر دو طرف کشته یا زخمی کرده است. در همین حال، هائیتی نیز درگیر خشونتهای باندهای تبهکار و پیامدهای سالها بیثباتی سیاسی بوده است. وزارت امور خارجه ایالات متحده با استناد به خطرات امنیتی قابل توجه در هر ۲ کشور، هرگونه سفر به آنها را منع کرده است. قوانین بینالمللی تصریح میکنند پناهندگان در صورتی که جان یا آزادی آنها با تهدید روبرو شود، نباید به کشورشان بازگردانده شوند.
دولت جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا به پناهندگان اوکراینی و هائیتی امتیازی تحت عنوان وضعیت حفاظتشده موقت داده بود که به مهاجران اجازه میدهد در صورت ناتوانی از بازگشت امن به کشور خود، در ایالات متحده بمانند. اسناد بررسی شده توسط واشنگتن پست تصریح کردهاند بیش از ۲۰۰ هزار پناهنده اوکراینی و ۵۰۰ هزار پناهنده هائیتی میتوانند بخشی از برنامه اخراج داوطلبانه باشند.
تریشیا مکلافلین، سخنگوی وزارت امنیت داخلی آمریکا، صحت این اسناد را که بین اواخر آوریل و اوایل ماه مه تهیه شدهاند، تأیید کرده اما آنها را «منسوخ» توصیف کرد. مکلافلین گفت، کریستی ال. نوئم، وزیر امنیت داخلی آمریکا، هنوز تصمیم «نهایی» در مورد وضعیت حفاظت موقت برای مهاجران هائیتی یا اوکراین نگرفته است.
مکلافلین در بیانیهای با اشاره آشکار به مهاجرانی که وضعیت حفاظت موقت آنها لغو شده است، گفت: «وزارت امنیت داخلی و وزارت امور خارجه آمریکا با استفاده از پول کمکهای خارجی به افرادی که به طور غیرقانونی در کشور ما هستند به منظور داوطلب شدن برای استرداد خودخواسته کمک کرده و با هم همکاری میکنند تا دستور کار رئیس جمهور را اجرا کنند.»
اگرچه دولت بایدن به دنبال تمدید وضعیت حفاظتشده موقت پناهندگان هائیتی تا فوریه ۲۰۲۶ بود، وزارت امنیت داخلی دولت ترامپ اعلام کرده ممکن است این حفاظت را از همین تابستان امسال لغو کند. ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی ۲۰۲۴، مرتبا از مهاجران هائیتی که در ایالات متحده هستند انتقاد کرده و شایعهای رد شده مبنی بر اینکه گروهی از آنها در اوهایو گوشت سگ و گربه خوردهاند را تکرار کرد.
طبق پیشنویس اسناد بررسی شده توسط واشنگتن پست، دفتر جمعیت، پناهندگان و مهاجرت وزارت امور خارجه آمریکا با استفاده از پولی که کنگره برای چارتر کردن پروازها یا خرید بلیط هواپیماهای تجاری اختصاص داده، بودجه برنامه استرداد داوطلبانه را تأمین میکند.
فردی که از مذاکرات دولت مطلع است، گفت که انتظار میرود پناهندگان افغان اولین گروه بزرگی باشند که مشمول بستههای اخراج داوطلبانه دولت ترامپ علیرغم خطراتی که ممکن است در ضمن حکومت طالبان برای آنها ایجاد شود، باشند.
طبق پیشنهاد دولت، کمکهای خارجی مورد استفاده برای اخراجهای داوطلبانه از محل بودجه مهاجرت و کمک به پناهندگان (MRA) تأمین میشود؛ بودجهای که به طور سنتی برای اسکان مجدد پناهندگان در ایالات متحده و تلاش برای کمک به بازگشت آنها به کشورهای خود پس از ایمن تشخیص داده شدن وضعیت استفاده شده است. ترامپ پس از ورود به کاخ سفید، دستوری اجرایی مبنی بر توقف ۹۰ روزه تمام کمکهای خارجی ایالات متحده را صادر کرد هر چند که بعدا مارکو روبیو، وزیر امور خارجه دولت او مجوز به استفاده از بخشی از بودجه مهاجرت و کمک به پناهندگان را برای حمایت از فعالیتهای نجاتبخش «و مسترد کردن اتباع کشورهای ثالث به کشورهای مبدا یا کشور امن ثالث» صادر کرد.