گزارش گاردین از تهکشیدن موشکهای رهگیر پاتریوت آمریکا

ایسنا/رسانه انگلیسی در گزارشی نوشت که ایالات متحده تنها حدود ۲۵ درصد از موشکهای رهگیر پاتریوت مورد نیاز برای اجرای کامل طرحهای نظامی پنتاگون را در اختیار دارد. این کاهش نگرانکننده در پی مصرف گسترده این موشکها در ماههای اخیر در خاورمیانه رخ داده و باعث شد دولت ترامپ انتقال تسلیحات به اوکراین را متوقف کند.
میزان ذخایر موشکهای پاتریوت آنقدر کاهش یافته که باعث ایجاد نگرانیهایی در داخل پنتاگون مبنی بر توانایی واشنگتن در انجام عملیاتهای نظامی احتمالی شده است. معاون وزیر دفاع آمریکا در این رابطه دستور داده تا انتقال این موشکها تا زمان بررسی دقیق مقصد تسلیحات ارسال شده، متوقف شود.
با این حال، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که قصد دارد «مقداری سلاح بیشتر» به اوکراین ارسال کند، هرچند مشخص نکرد که آیا این کمک شامل سامانههای پاتریوت نیز میشود یا نه.
طبق گزارش گاردین، منابع مطلع گفتهاند، ترامپ در تماس تلفنی با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین تاکید کرده که او مسئول توقف ارسال تسلیحات نبوده و فقط دستور داده که سطح ذخایر تسلیحاتی آمریکا مورد بازبینی قرار گیرد، نه اینکه انتقالها متوقف شود.
تصمیم به توقف انتقال تسلیحات که ماه گذشته گرفته شد، بر اساس دادههای سامانه پیگیری جهانی مهمات پنتاگون بوده است. این سامانه توسط ستاد مشترک ارتش و آژانس همکاریهای امنیتی دفاعی اداره میشود و سطح حداقلی مهماتی را که برای اجرای برنامههای نظامی آمریکا نیاز است، مشخص میکند. منابع گفتهاند ذخایر برخی تسلیحات حیاتی از زمان آغاز کمکهای دولت بایدن به اوکراین، برای چندین سال زیر این سطح حداقلی بودهاند.
بررسی سطح ذخایر موشکهای پاتریوت و دیگر مهمات از حدود فوریه توسط دولت ترامپ آغاز شد. با افزایش اعزام موشکهای پاتریوت به خاورمیانه برای حمایت از رژیم صهیونیستی، این بررسیها سرعت گرفت. اوضاع پس از حمله هوایی آمریکا به تاسیسات هستهای ایران وخیمتر شد؛ چراکه واشنگتن نزدیک به ۳۰ موشک پاتریوت در راستای تلاش جهت مقابله با موشکهای بالستیک ایران که در پاسخ به حمله آمریکا به سوی پایگاه «العدید» در قطر شلیک شده بودند، استفاده کرد.
این توقف ناگهانی ارسال تسلیحات در شرایط حساسی برای اوکراین رخ داد؛ جایی که روسیه هفته گذشته بزرگترین حمله هوایی خود را تا به امروز انجام داد. کییف گزینههای محدودی برای تامین تسلیحات دقیق یا حتی ابتدایی برای مقابله با حملات فزاینده روسیه دارد.
اوکراین همچنین نمیتواند مستقیما از پیمانکاران دفاعی برای نیازهای خود سلاح خریداری کند؛ چراکه زمان تحویل سفارشهای جدید چندین سال طول میکشد و تنها پس از تامین سفارشهای وزارت دفاع آمریکا تحویل داده میشوند.
طبق این گزارش، تصمیم ترامپ برای اجازه ارسال بخشی از تسلیحات دفاعی به اوکراین ظاهرا در پاسخ به نارضایتی فزایندهاش از «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه گرفته شده است؛ چراکه ترامپ روز دوشنبه از رئیسجمهور روسیه بابت عدم همکاری در پایان دادن به جنگ انتقاد کرد.
سخنگویان کاخ سفید و پنتاگون تایید کردهاند که طبق دستور ترامپ، بخشی از ارسال تسلیحات از سر گرفته خواهد شد اما مشخص نکردند که آیا این محمولهها شامل تسلیحاتی هستند که ذخایرشان در سطح بحرانی قرار دارد یا خیر.