تزریق ۱۳ هزار میلیارد ریال اعتبار بحران، نفس تازه در خراسان جنوبی

ایرنا/ اختصاص بیش از ۱۳ هزار میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی زیرساختهای خسارت دیده سیل سال گذشته همچون نفسی تازه در حوزه مدیریت بحران خراسان جنوبی برای دستگاههای اجرایی است که امید میرود روند جبران خسارتها سرعت گیرد.
زلزله، خشکسالی، سیل، توفان و سرمازدگی بیشترین فراوانی را در حوزه حوادث طبیعی و غیر طبیعی خراسان جنوبی دارد و از طرفی پهناور بودن استان باعث شده که حوزه مدیریت بحران در جبران خسارات ناشی از حوادث دچار مشکل شود البته ضعف زیرساختهای مقابلهای نیز مزید بر این علت است.
آنطور که مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی گزارش میدهد اختصاص ۴۶ درصد اعتبار مدیریت بحران کشور در حوزه بازسازی زیرساختها به خراسان جنوبی اتفاقی نادر بود که اواخر سال گذشته رخ داده و روزنه امید به روی دستگاههای اجرایی درگیر با خسارات ناشی از سیل گشوده شد.
محمد علی آخوندی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تشریح جزئیات اعتبار تخصیص یافته به استان در حوزه مدیریت بحران پرداخت و گفت: بارندگیهای سیلابی فرودین و اردیبهشت سال گذشته خسارات زیادی در استان به همراه داشت که توانستیم از سطح کلان کشور ۱۲ هزار میلیارد ریال مصوبه برای بازسازی زیرساختها دریافت کنیم.
وی ادامه داد: همچنین برای ۳۴۳ واحد مسکونی خسارت دیده از سیل هم درخواست اعتبار داشتیم که علاوه بر وام مقام سازی منازل روستایی به صورت بلاعوض به هر متقاضی خسارت دیده ۹۵۰ میلیون ریال کمک بلاعوض تعلق گرفت لذا سرجمع این کمکها حدود ۲۰۰ میلیارد ریال بود که به صورت کمک بلاعوض به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان ابلاغ شد و تخصیص آن متناسب با جذب است.
تزریق امید با اختصاص ۴۶ درصد اعتبارات بحران کشور به استان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه سال گذشته ۴۶ درصد اعتبارات بازسازی در حوزه مدیریت بحران کشور به خراسان جنوبی اختصاص یافت گفت: این اعتبار در انتهای سال گذشته با تخصیص ۴۲ درصد به استان رسید لذا پنج هزار میلیارد ریال نقدینگی واریز شد که در واقع تزریق امیدی به دستگاههای اجرایی بود تا روند خدمت رسانی به مردم در حوزه بازسازی زیرساختها تسریع شود.
وی سهم جهاد کشاورزی از این اعتبار را ۲هزار و ۲۱۰ میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: این اعتبارات در حوزه قنوات، استخرها و راههای بین مزارع هزینه میشود که در تقویت زیرساختها بسیار موثر خواهد بود.
آخوندی یادآور شد: اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای نیز از این محل بیش از چهار هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار مصوب داشت و سهم شهرداریهای خسارت دیده از سیل هم هزار و ۶۲۰ میلیارد ریال بود که از محل اعتبارات ابلاغی تخصیص داده شده است.
وی همچنین از تخصیص ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار اضطراری در حوزه مدیریت بحران استان خبر داد و گفت: این رقم نیز ابتدای امسال در ۲ بخش تملک و هزینهای به دستگاههای اجرایی، دهیاریها و مردمی که در مدیریت بحران سیل همکاری داشتند پرداخت شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی یادآور شد: همچنین ۱۲۰ میلیارد ریال اعتبار مانده از سال ۱۴۰۲ در انتهای سال گذشته به استان تخصیص یافت لذا مجموع اعتباری که برای این حوزه در پایان سال ۱۴۰۳ به استان رسید ۱۳ هزار و ۳۶۰ میلیارد ریال بود که البته اعتبارات واحدهای مسکونی در این بخش محاسبه نشده است.
وی با بیان اینکه اعتبارات تخصیص یافته به بازسازی زیرساختها کمک مهمی کرد ادامه داد: انتظار میرود با این تزریق اعتبار به زودی بسیاری از پروژههای زیرساختی دستگاههای اجرایی از محل اعتبارات شهرستای و ملی به اتمام برسد.
آخوندی همچنین از برآورد ۱۱ هزار و ۹۳۰ میلیارد ریال خسارت سرمازدگی در فروردین امسال خبر داد و گفت: فرمهای مربوطه از جهاد کشاورزی دریافت و به مرکز ارسال شده که امیدواریم امسال در این حوزه نیز بتوانیم اعتباراتی را جذب کنیم.
بحران ملخهای کوهاندار در زیرکوه
وی هجوم ملخهای کوهاندار در برخی از شهرستانهای استان را یکی از مواردی عنوان کرد که در حوزه مدیریت بحران نیاز به تدبیر دارد و گفت: مبارزه با این آفت در شهرستانهای عشق آباد و بشرویه تمام شده و در قاین هم تقریبا توانستیم این موضوع را مهار کنیم اما با توجه به گستردگی حمله در مراتع شهرستان زیرکوه همچنان مبارزه با تجهیزات کامل ادامه دارد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی استفاده از هفت پهپاد بخش خصوصی و دولتی در مبارزه با ملخ کوهاندار را یادآور شد و گفت: این اقدامات مقابله ای در سطح ۴۰ تا ۵۰ هزار هکتار از مراتع و تاغزارهای منابع طبیعی با کمک نیروهای مردمی و پایگاههای مقاومت بسیج در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه هنوز برآورد دقیقی از خسارت ملخهای کوهاندار مشخص نیست ادامه داد: اکنون تمرکز بر استمرار سمپاشی برای جلوگیری از تخم ریزی ملخها است و فعلا منابع طبیعی در حوزه تامین اعتبار مشکلی ندارد.
برآورد ۱۰۰هزار میلیارد ریال خسارت خشکسالی در خراسان جنوبی
آخوندی همچنین با اشاره به اینکه برآورد اولیه خسارات خشکسالی سال زراعی جاری در خراسان جنوبی ۱۰۰ هزار میلیارد ریال است افزود: این برآورد اولیه خسارت خشکسالی است که البته قطعی و کامل نیست اما میتواند دستاویزی برای پیگیری اعتبارات باشد.
وی اظهار کرد: برآورد خسارت در ۲ بعد استمهال وام و تسهیلات کم بهره بانکی میتواند برای کشاورزان و بهرهبرداران کمک کننده باشد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی بیان کرد: همچنین اعتبارات ویژه زیرساختی در بحث خسارات ضروری است لذا کاهش هدر رفت آب، جداسازی آب شرب از فضای سبز، آبیاری نوین، تامین منابع آبی عشایر و روستایی، آبرسانی سیار، سموم و آفات از مواردی است که در حوزه زیرساختی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: تاکنون فرمهایی که از دستگاههای اجرایی جمع آوری شده نشان میدهد که ۱۰۰ هزار میلیارد ریال جمع اولیه خسارت خشکسالی در استان بوده که البته دقیق نیست زیرا افت تولید و خسارتهای جانبی هم باید ارزیابی شود.
آخوندی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی جزو پنج استان اول گرفتار خشکسالی در سال جاری است ادامه داد: گرچه ۲۰ سال از تداوم خشکسالی در استان میگذرد لذا باید تدابیر ویژه انجام شود که در کارگروه سازگاری با کمآبی هم این موارد مد نظر قرار گرفته است.
فوت یک نفر بر اثر صاعقه
وی طوفان را یکی از حوزههایی عنوان کرد که به زیرساختها خسارت وارد میکند و گفت: هفته اول اردیبهشت ماه امسال استان درگیر طوفانهای شدید شد که خساراتی هم در شهرستان طبس و بیرجند به همراه داشت اما عدد و رقم آن بالا نیست و دستگاههای متولی به صورت جزئی موارد را برطرف کردند لذا در شرایط طوفانهای شدید فقط تاکید بر پرهیز از تردد غیر ضروری است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی یادآور شد: همچنین هفته گذشته بر اثر صاعقه سه نفر در استان دچار برق گرفتگی شدند که یک نفر فوت کرد و تاکید داریم مردم زمان رعد و برق و طوفان اصول ایمنی را رعایت کنند.
وی با تاکید بر اینکه درختان و محصولات باغی مشمول بیمه اجباری هستند اظهار کرد: هیچ راه دیگری برای جبران خسارت به درختان و محصولات کشاورزی نیست و سالانه بیش از ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد ریال یارانه بیمه به این موضوع اختصاص مییابد لذا کشاورزان و دامداران باید بیمه را جدی بگیرند.