هوای سالم نداریم؛ آسمان همیشه خاکستری پایتخت!

ایرنا/ طی ۱۰ روز گذشته آسمان پایتخت بیشتر اوقات کدر و غبارآلود بود و نفس کشیدن در فضای باز برای بسیاری از افراد سخت شد، برخی مناطق شهر شلوغتر و آلودهتر به ویژه محل تردد خودروها در خیابانهای پُرازدحام سایه این آلودگی بیشتر احساس میشد، به نوعی تا چشم کار میکرد فقط هوای آلوده بود.
در طول شب و روز، هوای تهران کمی تغییر میکند، گاهی اوضاع بهتر شده و گاهی هم دوباره بدتر میشود، شدت آلودگی از عصر بیشتر شده و نفس کشیدن در چنین هوایی بسیار سختتر میشود، کودکان، سالمندان، افراد دارای بیماری تنفسی، قلبی و زنان باردار که تحمل چنین شرایطی برای آنان به نوعی طاقتفرساتر است.
بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، وضعیت هوای پایتخت در شامگاه یکشنبه ۱۵ تیرماه بر روی عدد ۲۸۰ و در شرایط بسیار ناسالم و رنگ بنفش رسید البته در برخی مناطق حتی عدد ۵۰۰ و در شرایط قهوهای و خطرناک نیز به ثبت رسید که به همین منظور کارگروه اضطرار آلودگی هوا در روز دوشنبه ۱۶ تیرماه تشکیل شد.
با توجه به کاهش شدت آلایندگی ابن کارگروه فقط تصویب کرد کارخانههای تولید شن و ماسه تا پایان هفته تعطیل باشد و از طرفی هم تیمهای اورژانس در میادین و مراکز اصلی شهر مستقر میشوند تا در صورت نیاز خدمات فوری ارائه دهند.
همچنین پیشبینیهای هواشناسی استان تهران نشان میدهد که پدیده گرد و خاک تا پایان هفته جاری در نقاط مختلف این استان باقی میماند و شهروندان همچنان مجبور هستند که در این هوای آلوده نفس بکشند، البته ریههای تهرانیها با انواع آلودگی در چهار فصل سال آشنایی دارد و هر بار با آلودگیهای متفاوتی دست و پنجه نرم میکنند.
تدابیری که مسئولان امر دارند این است که مردم به ویژه گروههای حساس تا جایی که امکان دارد از منزل خارج نشوند، حتی باز نگذاشتن پنجرهها، استفاده کمتر از خودروهای شخصی و رعایت نکات بهداشتی همچون استفاده از ماسک، میتواند در این زمینه کمککننده باشد. همچنین از همه خواسته شده با رعایت نکات ساده، در کاهش آلودگی هوا همکاری کنند.
احتمال تداوم پدیده گرد و غبار و افزایش آلاینده اُزن در تابستان و پاییز
فاطمه کریمی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نیز با اشاره به استمرار پدیده گرد و غبار در تهران، از احتمال تکرار این شرایط در ماههای آینده خبر داد و اظهار کرد: در صورت تداوم وضعیت اقلیمی کنونی، احتمال پایداری شرایط گرد و غباری در سالهای آینده نیز وجود دارد.
کریمی با اشاره به وقوع طوفان گرد و غبار در روزهای اخیر در پایتخت اضافه کرد: این احتمال وجود دارد که این آخرین گرد و غبار در فصل تابستان در تهران نباشد زیرا در ماههای پیشرو، چه در تابستان و حتی در پاییز، دوباره شاهد چنین وضعیتی خواهیم بود.
وی با بیان اینکه این پدیده ممکن است در صورت تداوم شرایط اقلیمی به شکل پایدارتری در سالهای آینده ادامه یابد، افزود: تداوم تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگیها میتواند موجب تکرار و تشدید این شرایط در تهران شود.
کریمی در ادامه با اشاره به یکی دیگر از چالشهای مهم زیستمحیطی در فصلهای گرم سال، بیان کرد: در تابستان به طور معمول شاهد افزایش آلاینده اُزن هستیم که یک آلاینده ثانویه محسوب میشود. این آلاینده در حضور نور خورشید و گرما، از واکنش میان آلایندههای اولیه مانند ترکیبات آلی فرار (VOC ها) و اکسیدهای نیتروژن (NOx) تشکیل میشود.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران تاکید کرد: افزایش دما و شدت تابش خورشید در فصل تابستان شرایط را برای شکلگیری اُزن tropospheric فراهم میکند که میتواند بهویژه برای گروههای حساس از جمله کودکان، سالمندان و بیماران تنفسی بسیار مضر باشد.
وی خواستار توجه جدی به هشدارهای هواشناسی و رعایت توصیههای بهداشتی بهویژه در روزهای آلوده و گرد و غباری شد.