پیری در سایه بیکسی؛ ۶۷ درصد سالمندان ایرانی تنها زندگی میکنند!

فارس/ بر اساس آمار رسمی، دو سوم سالمندان ایرانی بدون همسر زندگی میکنند؛ پدیدهای نگرانکننده که چالشهای اجتماعی و روانی گستردهای را به همراه دارد.
برآوردهای رسمی مرکز آمار ایران نشان میدهد که جمعیت سالمندان کشور تا سال ۱۴۰۴ به حدود ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر رسیده است که از این میان، حدود ۶۷ درصد معادل ۶.۸ میلیون نفر، سالمندانی هستند که به دلایل مختلفی چون فوت همسر، طلاق یا هرگز ازدواجنکردن، به تنهایی زندگی میکنند.
با توجه به ترکیب جنسیتی تخمین زده میشود که از میان این جمعیت، حدود ۳.۲ تا ۳.۵ میلیون نفر زن و حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر مرد سالمند تنها باشند. همچنین ۸۰ هزار نفر از سالمندان کشور هرگز ازدواج نکردهاند.
مطالعات جمعیتشناختی نشان میدهد که بیش از ۵۵ درصد از زنان سالمند کشور بدون همسر هستند و با افزایش روند تجرد در میانسالی (۴۰–۵۰ سالگی) که اکنون حدود ۷۰۰ هزار نفر را دربرمیگیرد، احتمال میرود در دهههای آینده با موج جدیدی از سالمندان تنها روبهرو شویم.
۵ میلیون زن سالمند در ایران زندگی میکند
مژگان رضازاده، رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور گفت: حدود ۶ تا ۷ درصد جمعیت کشور را سالمندان ۶۵ سال به بالا تشکیل میدهند که بیش از ۶ میلیون نفر هستند، با تفکیک جنسیتی: تقریباً ۵ میلیون و ۱۵۰ هزار زن سالمند و حدود ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار مرد سالمند.
وی افزود: طبق آمار سال ۱۴۰۴ از مرکز آمار ایران، جمعیت سالمندان (۶۵+) حدود ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است، یعنی ۱۲ درصد جمعیت کل کشور. از این تعداد، حدود ۶۷ درصد سالمندان یا تنها هستند، به دلیل طلاق، فوت همسر یا هرگز ازدواجنکردند.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور گفت: برآورد تعداد سالمندان تنها در ایران در سال ۱۴۰۴ نشان میدهد که کل سالمندان کشور حدود ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر؛ درصد سالمندان بدون همسر (تنها) حدود ۶۷ درصد و تخمین تعداد سالمندان تنها حدود ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است.
وی افزود: از این تعداد، زنان سالمند تنها حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، مردان سالمند تنها حدود ۵۰۰ هزار تا ۶۰۰ هزار نفر و سالمندان هرگز ازدواجنکرده حدود ۸۰ هزار نفر هستند.
حدود ۳.۵ میلیون زن سالمند تنها هستند
وی گفت: منبع این اطلاعات، برآوردهای رسمی مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۴ و تحلیل مقالات تحلیلی جمعیت سالمندی کشور است.
وی افزود: زنان سالمند تنها حدود ۵۵ درصد از کل زنان سالمند را تشکیل میدهند. با فرض تقریباً برابر بودن جمعیت زن و مرد سالمند، حدود ۳ تا ۳.۵ میلیون زن سالمند تنها هستند. مردان سالمند تنها نیز حدود ۱۲ درصد مردان سالمند را شامل میشوند، یعنی نزدیک به ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار مرد بهتنهایی زندگی میکنند.
وی گفت: جمعیت مجرد در میانسالی (۴۰ تا ۵۰ساله) نیز روبهافزایش است (حدود ۷۰۰ هزار نفر) که احتمالاً در دهههای آینده به موج جدید سالمندان تنها میپیوندند.
وی افزود: در جمعبندی میتوان گفت که در سال ۱۴۰۴، حدود ۶.۸ میلیون سالمند بدون همسر (تنها) در ایران زندگی میکنند. تخمین جنسیتی این افراد شامل ۳ تا ۳.۵ میلیون زن و ۰.۵ تا ۰.۶ میلیون مرد تنها است.
رضازاده ادامه داد: در سالهای اخیر، موضوع زنان سالمند تنها به یکی از دغدغههای مهم حوزه سالمندی در ایران تبدیل شده است. بر اساس آمارهای رسمی، جمعیت زنان سالمند که به دلایل مختلفی مانند فوت همسر، مهاجرت فرزندان یا تجرد دوران سالمندی تنها زندگی میکنند، روبهافزایش است. این وضعیت آنان را در معرض خطراتی چون انزوای اجتماعی، افسردگی، مشکلات جسمی درماننشده و احساس بیپناهی قرار میدهد.