خیلی نگران ایرانم

شرق/متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اسحاق جهانگیری گفت: من راجع به ایران خیلی دغدغه دارم و خیلی نگرانم. ایران از هر نظر شایسته توسعه بوده است. حداقلش این است که ایران در منطقهای قرار گرفته که هیچ کشوری به اندازه آن از ظرفیتهای مناسب، نیروی انسانی مناسب، جغرافیای مناسب و فرصتهای مناسب برای توسعه برخوردار نبوده است، ولی متأسفانه این مسیر خوب پیش نمیرود.
جهانگیری در گفتوگویی با ایرنا تأکید کرد: آنچه الان دغدغه و نگرانی اصلی من نسبت به ایران است، این است که به دلیل تحولات پرشتابی که در مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی در منطقه و جهان اتفاق میافتد، ما از این مسائل عقب میافتیم یا این مسائل دارد تحولات ما را به نوعی رقم میزند که بر دغدغهها و نگرانیهای ما اضافه میکند، مخصوصا در منطقه. دغدغه ما فرسایش منابع مادی و معنوی توسعه کشور است. اگر بخواهیم بگوییم شاخصهای این فرسایش چیست، یکی از آنها بحث نامتعادلبودن منابع و مصارف کشور است.
در سال جاری ما برای آب آشامیدنی تهران، اصفهان و شهرهای بزرگ کشور هم چالش داریم که در روزها و هفتهها و ماههای آینده تکلیف آب آشامیدنی چه خواهد شد؟ متأسفانه به بحثهای امنیتی بین استانها هم تبدیل شده است. او به تلخترین خاطرات خود در دولت حسن روحانی هم اشارهای داشت و افزود: هوا را وقتی نگاه میکنیم، در سال ۱۳۹۵ بحث ریزگردها خیلی جدی شد. یکی از تلخترین روزهای مدیریت خودم از نظر کاری، ایام ورود ریزگردها به خوزستان بود.
آن ایام رطوبت هم با ریزگردها ترکیب شده و روی سیمهای برق نشسته بود و کل برق استان را قطع کرده بود، به نحوی که بهراحتی امکان وصل آن نبود. برق که قطع شد، در بعضی جاها آب هم قطع شده بود. ما آنجا رفتیم و تصمیم گرفتیم آقای حجتی، وزیر جهاد کشاورزی بروند و کانونهای داخلی را شناسایی کنند و فکری برای آن کنند که کارهای مهمی هم انجام شد. الان دوباره ریزگردها آمده که این بار فقط خوزستان نیست و کل غرب و جنوب غرب کشور و حتی تا پایتخت را هم توفانهای گردوخاک اذیت میکند و راهکار هم فعلا فقط تعطیلی است؛ چون طبق آنچه گفته میشود، منشأ آنها خارجی است و از عراق، عربستان و سوریه میآید. معاون رئیسجمهور اسبق در ادامه خاطرنشان کرد: در داخل هم ممکن است کانونهای ریزگرد داشته باشیم. الان تالابهایی که خشک شدهاند، خودبهخود تبدیل به کانون میشوند. ما باید با تمام وجود دریاچه ارومیه را حفظ کنیم والا شمال غرب کشور میتواند تبدیل به کانونی شود که ادامه حیات در آن بهراحتی ممکن نباشد.
بنابراین وضع هوا در کلانشهرها هم یک مسئله جدی است. او همچنین با اشاره به بحث انرژی گفت: در انرژی، کشوری که بزرگترین ذخایر گاز دنیا را دارد، مهمترین ذخایر نفت دنیا را دارد، در سالهای اخیر سالی چند میلیارد دلار بنزین وارد میکند، کمبود گاز دارد و در زمستان مجبورند به مردم بگویند گاز نیست و کم مصرف کنید. برای برق از سال گذشته و امسال از بهار شروع کردهاند به اعمال خاموشی. گازوئیل هم تا حدی چنین وضعی دارد. ما باید به مردم چه پاسخی بدهیم؟ درحالیکه ما بزرگترین منابع انرژی دنیا را داریم، ولی این شرایط انرژی ماست. صنعت کشور هم که واقعا نگرانکننده است. واقعا باید دست صنعتگران را بوسید که دارند چرخ صنعت را همچنان در گردش نگه میدارند.